NOS NieuwsAangepast

Grootste supermarkt open in Breda

Door economieverslaggever Jeroen Schutijser

Jumbo opent vanochtend in Breda de grootste supermarkt van Nederland: 6000 vierkante meter. De super van het Brabantse familiebedrijf Van Eerd komt naast het NAC-stadion. Het ter plekke bereiden van maaltijden door koks krijgt een prominente plek in de supermarkt. De winkel krijgt ruim 300 medewerkers.

Tegen de komst van de mega-winkel wordt al jarenlang fel geprotesteerd in Breda. Ondernemers in nabijgelegen wijkwinkelcentra vrezen dat de nieuwe Jumbo - met daaromheen nog andere winkels - de doodsteek voor hen betekent. Deze middenstanders verloren echter de juridische strijd, al loopt er nog wel een bodemprocedure.

Miljoen euro

De onrust van ondernemers in Breda en omgeving is niet onterecht. Volgens Laurens Sloot, hoogleraar retail marketing aan de Rijksuniversiteit Groningen, moet een supermarkt met een dergelijke omvang toch al gauw een omzet halen van bijna een miljoen euro per week, wil die supermarkt renderen. "En die omzet moet dan uit de wijde omgeving van Breda komen, denk aan een straal van 30 à 40 kilometer. Vraag is of consumenten - als het nieuwtje eraf is - blijvend bereid zijn zo'n stuk te rijden voor zo'n grote winkel".

Sloot schat dat Jumbo tien miljoen euro heeft geïnvesteerd in de Bredase megawinkel. "Ik denk dat ze het ook als proeftuin gebruiken: nieuwe ideeën die aanslaan, worden misschien overgeheveld naar honderden andere Jumbo-winkels".

Boot missen

Karel van Eerd, de oprichter van Jumbo Supermarkten, merkte onlangs tijdens een symposium op dat het een 'defensieve stap' van de familie was om de locatie bij het NAC-stadion te kopen. Aartsrivaal Albert Heijn had namelijk ook zijn oog laten vallen op die plek. "We wilden voorkomen dat wij de boot zouden missen".

Volgens marktonderzoeker Locatus waren de Jumbo Euroborg in Groningen en een Albert Heijn XL in Arnhem (Kronenburg) tot vandaag de twee grootste supers van Nederland. Beide supers zijn 4000 vierkante meter. De grootste winkel van Nederland is overigens 20.000 vierkante meter: een tuincentrum in Aalsmeer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl