Aartsbisschop Cyprus: euro verlaten

Aangepast

Aartsbisschop Chrysostomos van Cyprus vindt dat zijn land zo snel mogelijk uit de euro moet stappen. Dat zei hij in een gesprek met Nieuwsuur-correspondent Saskia Dekkers. Volgens de aartsbisschop moet het Cypriotische pond snel weer worden ingevoerd.

Chrysostomos denkt dat het pond een sterke munt wordt, vanwege de aardgasbaten. "Dan zul je zien: dan hebben we Europa niet meer nodig en dan komen de Russen heel snel terug", zei hij, toen de camera niet meer op hem gericht was.

Veel macht

De aartsbisschop van Cyprus heeft veel macht op het eiland. Hij wordt gezien als de op twee na machtigste persoon en adviseert de president. De kerk op het eiland bezit onder meer een bank en diverse bedrijven.

Volgens Chrysostomos heeft de Eurogroep Cyprus niet netjes behandeld. "We vroegen zo'n klein onbetekenend bedrag voor het welvarende Europa", zei hij. "Terwijl ze weten dat we grote voorraden gas en olie hebben gevonden, die al snel honderden miljarden euro's zullen opleveren."

Pure chantage

De Eurogroep was er volgens de aartsbisschop alleen op uit om het bankensysteem op Cyprus te veranderen. "Dit gaf ze de kans het systeem te veranderen."

Ook over Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem is de aartsbisschop van Cyprus niet te spreken. Hij vindt dat Dijsselbloem de Cypriotische president zo zwaar onder druk heeft gezet, dat de president wel moest zeggen dat hij zou aftreden. "Het was chantage, pure chantage", zegt hij over de werkwijze van Dijsselbloem.

STER Reclame