'Tegoeden onder de ton zijn veilig'

Aangepast

In steunoperaties die mogelijk in Europa gaan volgen, zal niet aan de spaartegoeden onder de 100.000 euro worden gekomen. Die garantie gaf minister Dijsselbloem in een debat met de Tweede Kamer over de aanpak van de crisis in Cyprus.

Hij zei dat de ministers in de Eurogroep dat onmiddellijk hadden besloten om de verwarring weg te nemen die was ontstaan toen het eerste reddingsplan van Cyprus was gelanceerd.

Niet meer veilig

In dit reddingsplan, dat vrij snel werd weggestemd door het Cypriotische parlement, werden alle Cypriotische spaartegoeden, ook die onder de 100.000 euro, aangeslagen met een heffing. Daardoor ontstond in Europa de indruk dat spaargeld onder 100.000 euro niet meer veilig was.

Daarover zegt Dijsselbloem dat de Eurogroep beter duidelijk had moeten maken dat de heffing op Cypriotische spaartegoeden niks te maken had met het Europese garantiestelsel op spaartegoeden. "Achteraf hadden we moeten markeren dat het twee verschillende dingen waren", aldus de minister.

Hoge rentes

Dijsselbloem zei dat het Europese garantiestelsel op spaartegoeden ongewijzigd blijft, maar dat de ministers van Financiën er afzonderlijk voor hun land de verantwoordelijkheid voor houden. Verder zei hij dat "spaarders met meer dan een ton moeten weten waar ze hun geld neerleggen. Ze moeten rekening houden met de risico's die hun beleggingen met zich meebrengen". Volgens Dijsselbloem moet je als spaarder weten dat hoge rentes op banken ook een risico vormen.

Als de Eurogroep niet had ingegrepen, waren de banken op Cyprus omgevallen, was het land bankroet gegaan en waren alle spaarders hun geld kwijtgeraakt, zei Dijsselbloem.

Verder herhaalde hij in het Kamerdebat nog eens dat hij geen woord terugneemt van zijn uitlatingen eerder deze week over de aanpak van de financiële sector en dat hij geen spijt heeft. "Het aanslaan van spaarders bij Cypriotische banken is geen voorbeeld of blauwdruk voor elders in Europa, maar past wel in de veranderende aanpak van de financiële sector in Europa", aldus Dijsselbloem.

STER Reclame