De Dam

Kan ik op de Dam komen?

Amsterdam wil bezoekers zo min mogelijk beperkingen opleggen. Hoewel er veel hoogwaardigheidsbekleders komen, zullen grote stukken van de Dam en het omliggend gebied gewoon toegankelijk zijn. Er is zelfs een kleiner gebied afgezet dan bij de jaarlijkse Dodenherdenking.

Toch kan het zijn dat de politie mensen de toegang ontzegt. Op het plein kunnen maar 25.000 bezoekers staan; zodra het er meer worden, zal de politie de toegang blokkeren. Mensen die echt niets van de balkonscène willen missen, krijgen het advies om die op televisie te bekijken.

Hoe kom ik op de Dam?

Vanaf het Centraal Station is de Dam alleen via het Damrak te voet te bereiken. Een deel van de Nieuwezijds Voorburgwal en het Rokin worden gereserveerd voor de satellietwagens van de pers en op de Dam staat een perstribune. Vanaf 29 april staan er hekken geplaatst rond het Paleis en de Nieuwe Kerk. In de Mozes en Aäronstraat tussen de twee gebouwen rijden op 29 en 30 april geen trams, omdat er een loopbrug voor koninklijke gasten komt. De maatregelen duren tot 1 mei.

Hoe kan ik het beste de gasten zien?

Wie het koninklijke bezoek wil zien, kan het beste de ingang van de Nieuwe Kerk aan de Nieuwezijds Voorburgwal in de gaten houden. Daar komen niet alleen gasten als de Noorse troonopvolger Haakon en de Zweedse Victoria aan vanaf hun hotels, ook prinses Beatrix en de dochters van het koningspaar komen hier binnen. 's Avonds zitten zij overigens ook allemaal op een boot bij de Koningsvaart.

Mag ik vanaf een balkon kijken?

Mensen die rond de Dam wonen moeten hun ramen dicht houden en mogen niet op hun balkon of dakterras komen. Het zijn dezelfde maatregelen die gelden bij de Dodenherdenking. Omwonenden zijn niet verplicht te vertrekken, maar het wordt aangeraden en ze krijgen er een vergoeding voor van een paar honderd euro.

Komen er scanners rond de Dam?

Nee. Amsterdam plaatst geen scanners voor de zones die voor het publiek toegankelijk. Ook wordt er niet gefouilleerd. Gasten die in de Nieuwe Kerk zitten, worden elders gescreend.

Gaat de kermis op de Dam door?

Nee. Vanwege de balkonscène van de nieuwe koning samen met zijn gezin en prinses Beatrix is er voor de kermis geen plek. De kermis is in plaats daarvan gehouden rond Pasen, van 26 maart tot 7 april.

Koningsvaart

Wat is de Koningsvaart?

Om 19.30 uur vertrekken de koning en koningin bij het EYE Film Instituut voor een boottocht over het IJ. Eerst luisteren ze er naar het Koningslied, daarna stappen ze met hun dochters op een boot. Ze doen daarbij het Oeverpark en de Kop van Java aan, waar activiteiten zijn voor verschillende doelgroepen. De tocht eindigt rond 21.00 uur bij het Muziekgebouw aan het IJ, met een saluut van de aanwezige vaartuigen.

Kan ik meevaren?

Volgens burgemeester Van der Laan zal de Koningsvaart de sfeer hebben van een koninklijke Sail, maar zal het IJ niet voor iedereen vrij toegankelijk zijn, om chaotische toestanden zoals tijdens de huldiging van Oranje in 2010 te voorkomen. Er zijn ruim 200 boten geselecteerd om mee te varen, zoals reddingsboten, een stoomschip en vrachtschepen. De marine zal met pontons dwars over het IJ andere schepen tegenhouden. Vanaf 13.00 uur is het IJ gesloten voor scheepvaart.

Kan ik op de wal de Koningsvaart zien?

Het publiek zal naar bepaalde plekken op de kade worden geleid vanwaar de Koningsvaart goed te zien is. Om te voorkomen dat iedereen achter het Centraal Station blijft hangen, worden daar grote schepen afgemeerd die het zicht belemmeren. Volgens burgemeester Van der Laan is de vaart het beste vanaf de noordoever van het IJ te zien. Niet alleen vaart het koninklijk gezelschap daar op 15 meter langs, ook alle activiteiten zijn er gepland.

Wat is er te zien?

Behalve natuurlijk de nieuwe koning en zijn gezin varen ook prinses Beatrix en de koninklijke gasten mee over het IJ. Zij trekken langs een presentatie genaamd 'Dit is uw land'. Daaraan doen sporters als Epke Zonderland en Dorian van Rijsselberghe mee, evenals musicalsterren, de Jostiband, een Gay Pride-boot en Nederlandse filmsterren. Ook zijn er typisch Nederlandse plekken ingericht waar bijvoorbeeld Langnek en een Boer Zoekt Vrouw-boer staan. Verder treden de Nederlandse Opera en het Nationaal Ballet op en speelt het Concertgebouworkest met dj Armin van Buren.

Is het gratis?

Veel van de Koningsvaart is gratis te bezoeken. Alleen voor het concert van Armin van Buren met het Concertgebouworkest zijn kaartjes nodig. Er worden er 15.000 verkocht, à 5 euro. Het terrein van die show is open vanaf 18.00 uur, even na 20.00 uur begint het concert.

Varen ponten over het IJ?

De ponten blijven varen tot 17.30 uur. Daarna worden ze stilgelegd voor de Koningsvaart, tot na 21.30 uur . Via de Jan Schaeferbrug kan men dan nog wel aan de overkant komen. Ook is er een speciale loopbrug gebouwd vanaf de Passenger Terminal naar het Java-eiland.

Waarom wordt de koningssloep niet gebruikt?

Er bestaat twijfel over de technische staat van het schip. Zo is het hout uitgedroogd. De sloep is voor het laatst gebruikt bij het zilveren huwelijksjubileum van Juliana in 1962. Bovendien is de boot minder stabiel en wendbaarder dan het alternatief: de boot die koningin Beatrix al jaren gebruikt bij het Bevrijdingsconcert. Stabiliteit is belangrijk omdat het IJ ruig kan zijn, zegt burgemeester Van der Laan.

Waarom is er geen rondvaart door de grachten?

Van der Laan noemde een rondvaart door het centrum onhandig en gevaarlijk, gezien de enorme aantallen bezoekers die worden verwacht. Daarom is gekozen voor het IJ, dat Van der Laan ook representatief voor Amsterdam noemt.

Komt er een vuurwerkshow?

Nee. Het wordt te laat donker voor een vuurwerkshow. Het oorspronkelijke plan was om 150.000 ballonnen de lucht in te laten gaan aan het einde, maar na ophef over milieuvervuiling daardoor is dat plan geschrapt.

Oranjeplein

Wat is het Oranjeplein?

Het Museumplein wordt 30 april omgedoopt tot Oranjeplein. Op grote schermen kan het publiek de ceremonie in het centrum van de stad volgen, afgewisseld met optredens van artiesten. 's Avonds is er een Koningsbal met een gevarieerd programma van kunst en cultuur.

Wie treedt er op?

Overdag is er een kinderbal van 11.30 tot 13.30 uur, gepresenteerd door Monique Smit. Daar komen niet alleen Kinderen voor Kinderen, The Voice Kids en artiesten uit het Junior Songfestival, maar ook de 3J's, Tim Douwsma en Monsif.

Vanaf 15.30 uur geeft VanVelzen een Tribute to the Queens, met nummers van Queen. Hij ontvangt als gasten Waylon, Sandra van Nieuwland en Miss Montreal. Najib Amhali presenteert.

Na de Koningsvaart volgt een concert van André Rieu. Hij speelt onder meer zijn Koningswals. Naast de Limburgse violist zal ook André van Duin op het toneel staan en Martijn Fischer in zijn rol van André Hazes. Deze voorstelling is rond 23.00 uur afgelopen.

Hoe kom ik op het Oranjeplein?

De gemeente raadt bezoekers aan via NS Station Zuid te reizen om de drukte op Centraal te vermijden. Burgemeester Van der Laan zegt dat het absoluut onmogelijk is zowel de Koningsvaart als het Koningsbal te bekijken, omdat je niet op tijd van het IJ naar het Oranjeplein kunt komen. "U zult een keuze moeten maken."

Is het gratis?

In principe wel. Alleen de 3000 zitplaatsen die zijn ingericht op een tribune kosten 10 euro per stuk.

Elders in de stad

Gaat de Vrijmarkt door?

Ja. Net zoals elk jaar mogen particulieren hun waren verkopen op veel plekken in Amsterdam, van 6.00 uur tot 20.00 uur. Op plekken als de Dam, de Kalverstraat en het Stationsplein mag dat uiteraard niet. Het Vondelpark wordt vrijgehouden voor de vrijmarkt voor kinderen. Het park gaat open om 9.00 uur.

Gaan overige festiviteiten door?

De gemeente heeft zo veel mogelijk van de jaarlijkse festiviteiten ook dit jaar een vergunning gegeven, ook om de druk op de Dam en bij de Koningsvaart te verlichten. Er zijn 500 vergunningen afgegeven, waaronder zeven voor dancefeesten in bijvoorbeeld de RAI en het Olympisch Stadion, waar bijna 100.000 mensen op af zullen komen.

Hoeveel mensen worden er verwacht?

Elk jaar vieren ongeveer 750.000 mensen Koninginnedag in Amsterdam. Burgemeester Van der Laan verwacht dat het er dit jaar meer zullen worden, maar durft geen schatting te maken.

Mag er in de grachten worden gevaren?

Ja. Maar de boten moeten wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Ze mogen niet langer zijn dan 10 meter en er wordt gecontroleerd op alcoholgebruik en lawaai. Ook is er een Prinsengrachtcircuit, waarop eenrichtingsverkeer geldt.

Vervoer

Kan ik met de auto komen?

Dat wordt sterk afgeraden. In grote stukken van het centrum is het verboden te parkeren, zoals bij de Dam, filmmuseum Eye, het Rijksmuseum en de hotels Amstel en Okura, waar de koninklijke gasten verblijven. Er rijdt een pendelbus tussen het Oeverpark en het Buikslotermeerplein, maar de gemeente waarschuwt dat parkeren in Noord moeilijk zal zijn. Zo is het Java-eiland alleen toegankelijk voor bewoners. De tunnels rond Amsterdam zijn met enkele beperkingen wel gewoon open en parkeren is gratis die dag. Wie meer wil weten over waar geparkeerd kan worden, kan terecht op de site van de gemeente.

Kan ik met de trein komen?

De NS adviseert ruim de tijd te nemen voor een treinreis. Er wordt gereden met een aangepaste dienstregeling, zoals altijd op Koninginnedag. Er rijden extra treinen, maar de mensen zullen wel vaker moeten overstappen. De gemeente Amsterdam roept op zo min mogelijk van Amsterdam CS gebruik te maken en uit te stappen op station Amsterdam Zuid. Station RAI is de hele dag gesloten, ook voor de metro.

Er blijven treinen rijden tot 04.00 uur naar verschillende stations in het land. Wel raadt de NS aan rekening te houden dat aansluitingen rond die tijd soms niet meer zullen rijden. Ook wordt geadviseerd niet de laatste trein te nemen; mocht het te druk zijn, dan kun je stranden. De piek van de drukte zal in de avond liggen tussen 21.00 en 23.00 uur, als Koningsvaart en Koningsbal zijn afgelopen.

Hoe weet ik of het druk is bij de treinen?

De politie heeft de 30 Appril-app ontwikkeld om iedereen in Amsterdam op de hoogte te houden van nieuws en ontwikkelingen. Door de stad zullen matrixborden worden gezet die informatie bieden over de drukte bij perrons en in treinen. Daarop zal ook worden geadviseerd nog maar wat langer in de stad te blijven als vertrekken onmogelijk is. Mocht de toestroom van buiten Amsterdam te groot worden, dan zal de NS juist minder treinen laten rijden, om de stations er te ontzien.

Rijdt het openbaar vervoer gewoon?

In de nacht van 29 op 30 april rijden bus en tram in principe volgens de gebruikelijke dienstregeling. Op Koninginnedag rijden de bussen grotendeels hun eigen route, maar geldt er een speciale dienstregeling voor de trams. Lijnen worden dan gecombineerd en rijden vanaf 10.00 uur om de 7,5 minuut. Inwoners van Noord-Holland wordt aangeraden met de streekbus te komen, al stoppen die niet op Amsterdam CS, maar op de Prins Hendrikkade.

Overige vragen

Waar is het dancefeest?

Om de toeloop naar Amsterdam wat te verminderen, houdt SLAM! FM in Alkmaar een groot dancefeest op het P8-terrein bij het AZ-stadion. Daar worden vanaf 12.00 uur 20.000 jongeren verwacht. Kaarten (5 euro per stuk) moesten vooraf gekocht worden en het feest is inmiddels uitverkocht.

Wat gebeurt er in Rotterdam?

In Rotterdam zal de officiële aftrap van het Koningslied zijn met Paul de Leeuw. Vanaf 17.30 uur treden in Ahoy artiesten op als Trijntje Oosterhuis, Lee Towers en Rowwen Héze, om 19.30 uur wordt onder leiding van het Metropole Orkest het Koningslied ingezet. Dat moment wordt live uitgezonden op televisie en zal op een groot scherm ook rechtstreeks te zien zijn bij het filmtheater Eye, waar Willem-Alexander en Máxima op dat moment zijn. De opbrengst van de kaarten voor het evenement (à 5 euro) gaat naar het Oranjefonds.

Hoe moet ik vlaggen op Koninginnedag?

Bij voorkeur met de Nederlandse vlag met oranje wimpel. Verder heeft het kabinet een Twibbon laten maken, voor op sociale media.

Mag er alcohol worden gedronken?

Alcohol is toegestaan, maar Amsterdam voert wel een ontmoedigingsbeleid om misbruik en overlast te voorkomen. Zo mogen particulieren maar één drankje bij zich hebben, zijn happy hours en meters bier verboden en wordt de verkoop bij de detailhandel aan banden gelegd. Treinreizigers mogen in de trein en op het station geen alcohol bij zich hebben.

STER reclame