NOS NieuwsAangepast

Schiphol-zaak Stegeman moet over

De rechtszaak tegen undercoverjournalist Alberto Stegeman moet worden overgedaan. Dat oordeelt de Hoge Raad in een zaak die was aangespannen door het Openbaar Ministerie. Het proces gaat over de undercoveractie waarbij de journalist van SBS6 eind 2008 met een vervalste pas het beveiligde terrein van Schiphol binnenkwam.

Stegeman wilde met zijn actie aantonen dat de veiligheidsmaatregelen op de luchthaven tekortschieten. Hij slaagde erin om bij vliegtuigen te komen, waaronder een regeringstoestel, en maakte er een uitzending van voor het SBS-programma Undercover in Nederland.

Beter onderzoek

Stegeman werd door de rechtbank veroordeeld tot een boete van 1500 euro, maar het hof sprak hem vrij. Nu oordeelt de Hoge Raad dat het hof onvoldoende heeft onderzocht of het vervalsen van een toegangspas noodzakelijk was om de gebrekkige beveiliging van Schiphol aan te tonen.

Het hof had beter moeten onderzoeken of Stegeman andere methoden had kunnen gebruiken. De Hoge Raad wijst erop dat het vervalsen van een pas "op zichzelf beschouwd een ernstig misdrijf" is. Ook had het hof al vastgesteld dat de journalist over materiaal beschikte waarmee hij kon bewijzen dat de beveiliging niet deugde. Het vervalsen van een pas was niet per se nodig.

Stegeman zegt in een reactie dat hij juist wilde aantonen dat het gemakkelijk is om met een valse pas binnen te komen. "Ik was toevallig een journalist, voor hetzelfde geld was het een activist of een terrorist geweest."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl