NOS NieuwsAangepast

Troonswisseling kost Rijk 5 miljoen

Het Rijk trekt 5 miljoen euro uit voor de troonswisseling. Dat zei premier Rutte tijdens een persconferentie over de stand van zaken van de voorbereidingen. Het geld komt bovenop de 7 miljoen euro die de gemeente Amsterdam uittrekt voor de organisatie van de troonswisseling. Daarvan krijgt Amsterdam 1 miljoen euro terug van het Rijk.

Bij de 5 miljoen euro van het Rijk zijn de kosten voor de beveiliging niet meegerekend. Die worden uit veiligheidsoverwegingen niet bekendgemaakt.

Vliegtickets

Rutte zei dat 5 miljoen euro klinkt als een groot bedrag, maar dat het in deze tijd vergelijkbaar is met de kosten van 1980. Vanaf het begin zei premier Rutte dat de kosten van de troonswisseling gezien de economische crisis in de hand moeten worden gehouden. De gasten uit het buitenland betalen hun vliegtickets zelf, maar krijgen wel twee hotelovernachtingen aangeboden.

Tijdens de persconferentie werd ook bekendgemaakt dat zich bijna 1100 journalisten uit binnenland en buitenland hebben aangemeld. De premier zei verder dat het hartverwarmend is om te zien dat zoveel mensen hard werken om 30 april tot een succes te maken.

Gewone mensen

Voorzitter De Graaf van de Eerste Kamer vertelde dat hij erg tevreden is met voordrachten van de Commissarissen van de Koningin voor de plaatsen voor de gewone mensen. Zo'n 500 burgers mogen de inhuldiging in de kerk bijwonen. Volgens de Graaf is het een zeer gevarieerde lijst met mensen uit alle lagen van de samenleving.

De Graaf reageerde tijdens de persconferentie ook op de weigering van de Partij voor de Dieren om tijdens de inhuldiging de eed af te leggen. Hij betreurt de beslissing en zal de twee Kamerleden niet afroepen.

André Rieu

Burgemeester Van der Laan ging nog eens in op de details van de feestelijkheden in Amsterdam. Hij vertelde over de vaartocht van het koningspaar en zei verder dat de festiviteiten worden afgesloten met een feest op het Museumplein. Dat feest krijgt volgens Van der Laan een Nederlands en Amsterdams karakter. Onder anderen André Rieu zal optreden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl