NOS NieuwsAangepast

'Jihadi's moeten thuisblijven'

De pas afgetreden Syrische oppositieleider Moaz al-Khatib raadt Franse en Nederlandse moslimjongeren af om in Syrië te vechten.

"Franse en Nederlandse moeders hebben me veel brieven gestuurd en hebben me gezegd dat hun kinderen in Syrië aan het vechten zijn. Ze vroegen: bent u het hier mee eens? Ik heb hun gezegd: jullie kinderen konden het niet meer aanzien hoe een volk in zijn geheel wordt afgeslacht. Maar ik zeg tegen al deze jongeren: als je familie je nodig heeft, kom dan niet hier naar toe. Het zorgen voor je ouders, of ze nu moslim zijn of niet, is belangrijker dan hier een jihad voeren."

Genoeg strijders

Gisteren zei de imam van de as-Soennah-moskee in Den Haag praktisch hetzelfde. Sjeik dr. Rachid Nafi vindt dat de strijd in Syrië niet onder de jihad valt, althans niet voor jongeren in Nederland.

"Wij horen nergens dat het Syrische volk vraagt om extra mankrachten", schrijft Nafi. "Zij hebben genoeg strijders. Waar zij om vragen, is dat de internationale gemeenschap hun genoeg wapens geeft om zichzelf te kunnen verdedigen."

Vanuit België gaan relatief veel jongeren naar Syrië om te vechten. De minister van Binnenlandse Zaken Milquet heeft gisteren een projectgroep opgericht en een meldpunt ingesteld waar bezorgde families terechtkunnen voor informatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl