1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Dijsselbloem mikpunt van kritiek

Minister Dijsselbloem is met zijn uitspraken over een 'Cypriotische blauwdruk' internationaal het mikpunt van kritiek geworden. Terwijl de reacties in Nederland nog mild zijn, vegen buitenlandse commentatoren de vloer aan met de voorzitter van de Eurogroep.

Dijsselbloem deed zijn omstreden uitspraken vanmiddag in een interview met Reuters en de Financial Times. Hij zei dat het reddingsplan voor Cyprus, waarbij grote spaarders moeten inleveren om een bank overeind te houden, een blauwdruk is voor volgende reddingsoperaties.

'Onvoorzichtige praatjes'

Op de beurzen was meteen een dip in de koersen te zien. Als spaargeld nergens meer veilig is, kan overal een bankrun ontstaan, zo vrezen beleggers. Even later kwam Dijsselbloem met een verklaring waarin hij zijn uitspraken terugnam. Cyprus is een uniek geval, schreef hij. Zeker geen blauwdruk dus.

"Dijsselbloem, besef dat onvoorzichtige praatjes levens kosten", schrijft Financial Times-columnist Paul Murphy in een blog. "En het wordt tijd dat ze jou je baan kosten."

'Verbale bom'

MarketWatch, een site van de Wall Street Journal, schrijft dat Dijsselbloem een "verbale bom" heeft laten vallen op de financiële markten. Wel een goede manier om ervoor te zorgen dat iedereen over je praat, staat erbij.

Reuters-journalist Felix Salmon schreef een blog onder de titel 'The Dijsselbloem Principle'. Dat principe houdt volgens hem in dat spaarders in feite beleggers zijn, die geld steken in instanties die dat misschien niet kunnen terugbetalen. Hij noemt het interview van vanmiddag "een schoolvoorbeeld van politieke incompetentie".

'Niet handig'

In de Nederlandse politiek wordt tot nu toe een stuk voorzichtiger gereageerd. CDA-Kamerlid Van Hijum noemt de communicatie van Dijsselbloem "weinig gelukkig" en SP-Kamerlid Merkies vindt zijn optreden "niet handig". Volgens Merkies valt deze misstap in het niet bij Dijsselbloems "flater van vorige week", toen ook alle kleinere spaartegoeden in de eurozone op het spel leken te staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl