De Britse premier Cameron heeft strenge maatregelen aangekondigd om de instroom van migranten in Groot-Brittannië te beperken. Tijdens een toespraak in Ipswich zei hij dat de Britse "soft touch" verleden tijd is.

De netto-immigratie moet volgens Cameron omlaag "van honderdduizenden per jaar naar tienduizenden per jaar". Hij wil bovendien voorkomen dat Roemenen en Bulgaren volgend jaar massaal hun heil gaan zoeken in Groot-Brittannië. In 2014 gaan de grenzen in de EU open voor Roemeense en Bulgaarse werknemers.

Uitkering

Immigranten uit EU-landen krijgen straks nog maar zes maanden een uitkering. Als ze daarna niet kunnen aantonen dat ze een goede kans hebben op werk, krijgen ze geen geld meer. Ook moeten ze voortaan enkele jaren wachten voordat ze in aanmerking komen voor sociale huisvesting.

Cameron wil ook niet meer alle zorgkosten voor immigranten betalen. Hij wil de kosten verhalen op de landen waar de immigranten vandaan komen.

Verder gaat de Britse regering harder optreden tegen illegaliteit. Bedrijven die illegale werknemers in dienst hebben en huurbazen die voor hen woonruimte regelen, krijgen hogere boetes. Illegale vreemdelingen worden sneller het land uitgezet.

Verkiezingen

Cameron zei dat veel Britten zich terecht zorgen maken over de komst van profiteurs. Uit onderzoek blijkt dat veel kiezers immigratie als belangrijkste verkiezingsthema noemen. De parlementsverkiezingen staan overigens pas gepland voor 2015.

Bij tussentijdse verkiezingen leed premier Cameron eind februari een pijnlijke nederlaag. Zijn conservatieve partij eindigde in het district Eastleigh als derde, achter de Liberal-Democrats en de nationalistische UK Independence Party.

STER reclame