Familie Kadhafi krijgt asiel in Oman

Aangepast

Een aantal familieleden van de vroegere Libische leider Kadhafi heeft politiek asiel gekregen in Oman. Het zijn Kadhafi's weduwe Safia, dochter Aisha, zoons Mohammed en Hannibal en een aantal kleinkinderen.

Ze waren in 2011 vanuit Libië naar Algerije gevlucht toen de opstandelingen de hoofdstad Tripoli bereikten. Kadhafi zelf bleef in Libië en werd op 20 oktober 2011 door de opstandelingen gedood.

Vorige week zei Algerije dat de weduwe en haar familieleden het land enige tijd geleden hebben verlaten, zonder te vermelden waarheen ze waren vertrokken. Nu blijkt dat Oman te zijn.

Uitlevering

De Libische minister van Buitenlandse Zaken Abdelaziz zegt dat Oman, net als andere landen, het recht heeft om de Kadhafi's asiel te verlenen. "Wel vragen we deze landen om geen negatieve factor te worden in het pad van de revolutie", zegt Abdelaziz.

De minister lijkt daarmee te bedoelen dat een eventueel uitleveringsverzoek moet worden gehonoreerd, maar daarover wil hij nog niets kwijt. Abdelaziz zegt dat het nog te vroeg is om te praten over een uitleveringsverzoek.

Vervolging

Er loopt een internationaal arrestatiebevel tegen Kadhafi's dochter Aisha en zoon Hannibal. Libië wil hen vervolgen voor hun rol tijdens het regime van hun vader. Tegen weduwe Safia en zoon Mohammed is geen bevel van kracht.

Ook tegen zoon Saadi, een oud-profvoetballer, loopt een arrestatiebevel. Hij zit in Niger, dat hem tot dusverre weigert uit te leveren aan Libië.

Op dit moment zit alleen Kadhafi's zoon Saif al-Islam vast in Libië. Hij werd in november 2011 gearresteerd en verscheen begin dit jaar voor het eerst voor de rechter. Ook het Internationaal Strafhof wil hem berechten voor misdaden tegen de menselijkheid, maar Libië doet dat liever zelf.

Gedood

De drie andere zoons van Kadhafi (Mutassim, Saif al-Arab en Khamis) kwamen net als hun vader om het leven bij de strijd in Libië.

STER Reclame