In Laren is de vroegere tv-presentator en zanger Herman Emmink (86) overleden. Hij presenteerde tussen 1954 en 1988 verschillende programma's op radio en tv, waaronder 'Muzikaal Onthaal' en het spelprogramma 'Wie van de Drie'. Als 'de zingende omroeper' maakte hij van het liedje 'Tulpen uit Amsterdam' een klassieker.

Emmink weet al vroeg dat hij bij de radio wil. Begin jaren 50 gaat hij aan de slag voor de VARA, Radio Luxemburg en de AVRO. Ook maakt hij een aantal platen en doet hij in 1961 mee aan het Nationale Songfestival.

'Wie van de Drie'

In 1965 krijgt hij zijn eerste eigen programma, 'Muzikaal Onthaal', op de zondagmiddag. Tot 1982 maakt hij 830 live-uitzendingen. Ook is hij te horen in AVRO's Radiojournaal, waarin hij lichtere nieuwsonderwerpen voor zijn rekening neemt.

Emmink is de derde presentator van het spelletje 'Wie van de Drie', van 1971 tot 1982. Hij is de onkreukbare gentleman, die een ondervragend panel van Albert Mol, Martine Bijl en Kees Brusse in toom moet houden.

'Tulpen uit Amsterdam'

Bij de TROS presenteert Emmink in de jaren 80 verschillende muziekprogramma's, waaronder 'Te Gast bij Herman Emmink' en 'Oud Plaatwerk'. Later ondersteunt hij de oprichting van Omroep MAX, omdat hij vindt dat er meer Nederlandstalig werk op radio en tv moet.

Aan 'Tulpen uit Amsterdam', dat hij in 1957 maakte, heeft hij naar eigen zeggen nauwelijks iets overgehouden. Wel is er een tulp naar hem vernoemd.

STER reclame