De ministers van Financiën van de zeventien landen met de euro worden op dit moment bijgepraat over het vooroverleg over Cyprus dat eerder vandaag plaats had. Officieel zou de vergadering van de eurogroep om 18.00 uur beginnen. Dat werd telkens uitgesteld. Ondertussen wordt er in de wandelgangen overleg gevoerd.

Zo had de Cypriotische president Anastasiades apart overleg met EU-president Van Rompuy en de voorzitter van de Europese Commissie, Barroso.

Failliet

De eurogroep moet beslissen of Cyprus genoeg maatregelen heeft genomen om financiële hulp uit Europa te krijgen. Het gaat om een hulpbedrag van 10 miljard euro. Cyprus moet zelf aantonen dat het 5,8 miljard euro kan meebetalen aan de redding van de noodlijdende banken in het land. Als de miljarden uit Brussel achterwege blijven, gaat Cyprus vrijwel zeker failliet.

Eerder vanmiddag spraken de Cypriotische president en zijn minister van Financiën Sarris ook apart met directeur Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds en president Draghi van de Europese Centrale Bank.

Dijsselbloem

Het IMF, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie moeten besluiten of de maatregelen van Cyprus voldoende solide zijn om voor de financiële hulp uit Brussel in aanmerking te komen.

De vergadering van de eurogroep wordt voorgezeten door Jeroen Dijsselbloem. Nederland wordt vertegenwoordigd door staatssecretaris Weekers.

STER reclame