De onderhandelingen over het reddingsplan voor Cyprus gaan vandaag in Brussel verder. De gesprekken bevinden zich in "een zeer gevoelige fase". Dat heeft de regering van Cyprus bekendgemaakt na urenlange gesprekken met de trojka, die bestaat uit de EU, het IMF en de ECB.

De Cypriotische president Anastasiades en minister Sarris van Financiën reizen vanochtend naar Brussel in de hoop een akkoord te sluiten. Anastasiades praat er onder anderen met IMF-topvrouw Lagarde.

Geen financiële steun

De druk op Cyprus is groot. Het land moet vandaag aantonen dat het zelf 5,8 miljard euro kan meebetalen aan het reddingsplan voor de banken. Dat moet gebeuren voordat de Europese ministers van Financiën vanmiddag of vanavond bijeenkomen. De Europese Centrale Bank dreigt Cyprus geen financiële steun meer te geven als er geen plan ligt. In dat geval gaat het land failliet.

Gisteravond zou de trojka het met Cyprus eens zijn geworden over een heffing voor spaarders bij de grootste bank van het land. Mensen met meer dan 100.000 euro zouden 20 procent van hun spaargeld moeten afdragen.

Als er een akkoord is, moet het parlement van Cyprus nog over de afspraken stemmen.

STER reclame