NOS NieuwsAangepast

Cubaanse blogster in Nederland

De dissidente Cubaanse blogster Yoani Sánchez is in Nederland. Begin februari kreeg de wereldberoemde mensenrechtenactivist een paspoort, waardoor ze naar het buitenland kan reizen.

Sánchez deed de afgelopen vijf jaar meerdere pogingen om naar het buitenland te reizen. Steeds opnieuw werd haar aanvraag voor een uitreisvisum afgewezen. Dankzij een wetswijziging in Cuba heeft ze geen uitreisvisum meer nodig en kan ze met haar paspoort naar het buitenland reizen.

'Forbidden Voices'

Ze vertrok half februari op een wereldtournee van drie maanden langs twaalf landen, waaronder Nederland, Zwitserland, Spanje en de VS. In Amerika was ze onder meer te gast bij CNN.

In Nederland is Sánchez een van de prominente gasten op het 'Movies That Matter Festival'. Op hoofdprogramma van het filmfestival staan tien films over het leven en werk van mensenrechtenactivisten centraal. Sánchez is te zien in de film 'Forbidden Voices'.

'Generación Y'

Sánchez begon in 2007 met haar weblog 'Generación Y'. Het kritische blog over het dagelijkse leven op Cuba wordt over de hele wereld veel gelezen. Dankzij een netwerk van sympathisanten wordt het buiten Cuba gepubliceerd en in meer dan tien talen vertaald, ook in het Nederlands. Door 'Generación Y' wordt Sánchez meerdere keren opgepakt en in de gevangenis gezet. Ook mag ze Cuba niet verlaten.

In 2010 ontvangt Yoani Sánchez de Prins Claus Prijs. Ze krijgt de prijs "omdat haar blog de wereld in staat stelt kennis te nemen van de dagelijkse realiteit in Cuba, omdat haar inspirerende en moedige voorbeeld tot zwijgen gebrachte mensen een stem geeft en omdat ze het grote belang van ICT voor maatschappelijke verandering en ontwikkeling aantoont".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl