NOS NieuwsAangepast

Ook jonge bekeerlingen naar Syrië

Ook een aantal Nederlandse jongens die recent zijn bekeerd tot de islam vechten mee in Syrië. Onder hen is de 20-jarige Jordi uit Delft. Hij heeft een briefje achtergelaten voor zijn familie, bevestigen familieleden tegen de NOS.

Een bekeerling van Surinaamse afkomst, ook uit Delft, zou ook in Syrië zitten. Vanuit Turkije vertelde hij zijn ouders dat hij in Syrië ging helpen.

De twee maken deel uit van een groep van ruim twintig jongens uit Delft en omgeving die twee weken geleden naar Syrië is gereisd. Twee jongens uit de groep zijn bij gevechten omgekomen, melden verschillende bronnen.

Getraind

Vorige week verhoogde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) het dreigingsniveau vanwege het sterk toegenomen aantal jonge moslims uit Nederland dat meevecht in Syrië. Het aantal jihad-reizigers wordt geschat op meer dan honderd.

Volgens de NCTV vormen de jongeren een bedreiging bij terugkeer in Nederland omdat ze zijn getraind in het omgaan met wapens, zijn geïndoctrineerd en vaak ook getraumatiseerd. Enkele Syrië-gangers zijn inmiddels terug in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl