Italië levert militairen uit aan India

time icon Aangepast

Italië levert toch twee militairen uit die in India terecht moeten staan voor moord. Volgens de regering heeft India schriftelijk laten weten dat de rechten van de twee worden gerespecteerd.

De militairen zaten al vast in India maar mochten vorige maand naar Italië om te stemmen voor de verkiezingen. Toen de Italiaanse overheid vervolgens zei dat ze niet zouden worden teruggestuurd, veroorzaakte dat een politieke rel met India.

Piraten

De rel liep zo hoog op dat India besloot om op zijn beurt de Italiaanse ambassadeur in India te houden. Volgens Italië was dat een schending van het Verdrag van Wenen, waarin de immuniteit van diplomaten is geregeld. Maar volgens het Indiase hooggerechtshof verspeelde de ambassadeur zijn diplomatieke rechten door de twee militairen niet terug te laten keren.

Aanleiding voor het proces tegen de Italiaanse militairen is een incident waarbij ze twee vissers doodschoten. Ze bewaakten een olietanker en zagen de vissers aan voor piraten. New Delhi zegt dat dit in Indiase wateren gebeurde, maar volgens Italië was de schietpartij in internationale wateren. Dat zou betekenen dat de twee militairen in eigen land moeten worden berecht.

STER Reclame