Een nieuwe maatregel in India in de strijd tegen verkrachting: belastingvrije pepperspray. Dat moet het makkelijker maken voor vrouwen om zich te verdedigen tegen opdringerige mannen.

Dat zei Sheila Dikshit, regeringschef van New Delhi, vandaag tegen Indiase media tijdens de presentatie van haar begrotingsplan. "We gaan ook trainingen geven om vrouwen weerbaarder te maken", aldus Dikshit.

Anti-verkrachtingswet

Ze presenteert haar plannen op de dag dat het Indiase parlement een nieuwe wet heeft aangenomen die vrouwen moet beschermen tegen seksueel geweld. Door die nieuwe wet kunnen serieverkrachters of verkrachters die een vrouw dodelijk hebben mishandeld, de doodstraf krijgen.

In december vorig jaar werd een 23-jarige studente in een bus verkracht door een groep mannen. De vrouw overleed en de zaak leidde tot veel protesten en een nationaal debat over de man-vrouwverhouding in India.

Postkantoren en riksja's

Eerder werden er al postkantoren alleen voor vrouwen geopend en speciale roze riksja's voor vrouwen in gebruik genomen.

Lucas Waagmeester, NOS-correspondent in India, is niet onder de indruk van de meeste maatregelen van de Indiase overheid. "Ze zijn beter in het omzeilen van de problemen dan het oplossen ervan. Dat doen ze al sinds al die verkrachtingen, maar echt het probleem aanpakken doen ze niet."

Niet alleen Indiase vrouwen

Het zijn trouwens niet alleen Indiase vrouwen die bang zijn voor verkrachting. Deze maand werd een Zwitserse vrouw verkracht en bestolen, en sprong een Britse backpackster van een balkon omdat ze dacht dat de hoteleigenaar haar wilde verkrachten.

Door: Luuk

STER reclame