Kritiek Obama op nederzettingen

Aangepast

Het nederzettingenbeleid van Israël is niet bevorderlijk voor het vredesproces in het Midden-Oosten. Dat heeft president Obama gezegd tegen premier Netanyahu. De twee regeringsleiders ontmoetten elkaar gisteren in Jeruzalem, maar spraken na afloop niet over de nederzettingen.

Tijdens een bezoek aan de Westelijke Jordaanoever zei Obama nu dat hij Netanyahu op zijn nederzettingenbeleid heeft gewezen. Obama zei verder dat vrede tussen Israël en de Palestijnen nog steeds mogelijk is.

De Amerikaanse president is voor een vierdaags bezoek in het het Midden-Oosten. Hij deed tot nu toe geen concrete voorstellen om het vredesproces nieuw leven in te blazen. Wel zei Obama dat minister Kerry van Buitenlandse Zaken veel tijd en energie zal steken in het overbruggen van de verschillen tussen Israël en de Palestijnen.

'Voortdurende steun'

De Amerikaanse president had vanochtend in Ramallah een ontmoeting met de Palestijnse president Abbas. Ook die zegt dat vrede noodzakelijk is, maar een akkoord wordt volgens hem niet bereikt door nederzettingen en bezetting. Abbas bedankte Obama voor zijn "voortdurende" steun aan de Palestijnen.

STER Reclame