NOS NieuwsAangepast

Öcalan: democratische oplossing

Enkele citaten uit de verklaring van PKK-leider Abdullah Öcalan, waarin hij oproept tot een wapenstilstand:

"Dit is niet de tijd om te vechten met wapens. Het is tijd voor een democratische oplossing."

"Ik vier jullie Koerdisch Nieuwjaar Nevroz. Nevroz is ontwaken. Ik verwelkom iedereen. Welkom in een nieuw tijdperk. Welkom aan al mijn broeders die Nevroz democratisch vieren. Welkom aan iedereen die een passagier is op deze democratische reis. Welkom Koerden die een van de oudste volkeren zijn."

"Het is tijd voor eenheid en vrede. Turken en Koerden waren martelaren in de onafhankelijkheidsoorlog. We hebben een gemeenschappelijke geschiedenis dus moeten we gemeenschappelijk aan onze toekomst bouwen."

"Het parlement van de Turkse republiek moet verlichting brengen. De onderdrukte vrouwen en arbeiders dienen een plek te krijgen in dit nieuwe democratische systeem. Iedereen moet vrij en gelijk zijn in dit nieuwe model. Dat is noodzakelijk als water. Net als de onafhankelijkheidsoorlog waar Koerden en Turken samen vochten, is er nu eenzelfde soort strijd."

"We zijn wakker geworden in een nieuw Turkije en een nieuw Midden-Oosten."

"We zijn nu op het punt dat onze gewapende troepen zich terug moeten trekken uit Turkije. Iedereen is geraakt door deze kwestie. Dit is een nieuwe dag. Dit betekent niet dat we de strijd opgeven, maar het is een andere strijd."

"Het creëren van geografie gebaseerd op etniciteit is niet haalbaar. Turken moeten weten dat ons gemeenschappelijke leven van meer dan duizend jaar in dit land afhangt van broederwetten. Deze wetten gaan niet uit van onderdrukking. Dat mag niet gebeuren. Het beleid van onderdrukking en assimilatie van afgelopen honderd jaar laat zien dat geprobeerd wordt de broederschap te verbreken. De werkelijke strategische kracht van het Midden-Oosten moet een democratische en vredige omgeving scheppen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl