De ministers van Financiën van Rusland en Cyprus praten vandaag verder. Cyprus heeft Rusland gevraagd een lening te verlengen, maar wil nu ook op meer gebieden samenwerken. Er wordt onder meer gesproken over de bankensector en de levering van aardgas.

Minister Sarris van Cyprus zegt dat Rusland wel wil helpen, maar er ook voordeel bij moet hebben.

Cyprus heeft bij Rusland een lening van 2,5 miljard euro lopen tot 2016. Cyprus wil die lening verlengen en wil er minder rente voor betalen. De rente op de lening is nu 4,5 procent.

Nationaliseren

Steun van Rusland is voor Cyprus een van de mogelijkheden om uit de politieke en financiële crisis te komen. Cyprus kan van de EU 10 miljard euro krijgen, maar moet daarnaast ruim 6 miljard zelf opbrengen. In eerste instantie werd afgesproken spaarders met een tegoed tot 100.000 euro voor 6,75 procent aan te slaan, maar dat plan is na felle protesten van de baan.

De politieke leiders op Cyprus praten vandaag ook verder over alternatieven. Daarbij wordt gedacht aan het nationaliseren van pensioenfondsen. Dat zou 3 miljard euro opleveren.

De banken op Cyprus blijven voorlopig dicht om te voorkomen dat spaarders hun geld weghalen. Vandaag is ook besloten dat de effectenbeurs op Cyprus de rest van de week dicht blijft.

STER reclame