Z-Korea: cyberaanval uit China

Aangepast

De cyberaanval die gisteren de servers platlegde van banken en televisiezenders in Zuid-Korea, was afkomstig van een Chinees ip-adres. Volgens de Zuid-Koreaanse telecomtoezichthouder was de aanval afkomstig van één enkele computer, maar is nog niet duidelijk wie er precies achter zat. Een woordvoerder benadrukt dat de hackers het ip-adres gemanipuleerd kunnen hebben.

Door de aanval vielen de servers van twee banken uit en konden rekeninghouders niet meer online-bankieren of geld opnemen. Bij drie televisiezenders vielen alle computers van medewerkers uit. Inmiddels zijn er maatregelen genomen om te voorkomen dat het virus meer slachtoffers kan maken.

Noord-Korea

In Zuid-Korea werd meteen met een beschuldigende vinger naar Noord-Korea gewezen. De actie zou een tegenaanval zijn; Pyongyang had het Zuiden ervan beticht achter een cyberaanval enkele dagen eerder te zitten.

De spanningen tussen de beide Korea's zijn extra hoog opgelopen na kernproeven van het noorden en militaire oefeningen van het zuiden, in samenwerking met de VS. Noord-Korea zegde onlangs eenzijdig het niet-aanvalsverdrag met het buurland op.

Luchtalarm

In Noord-Korea ging vannacht het luchtalarm af, maar het is niet duidelijk waarom dat gebeurde. Via de radio werden militairen opgeroepen paraat te staan. Een Zuid-Koreaanse minister zei te vermoeden dat het om een oefening ging.

STER Reclame