Creatieve straf voor valse Bingo

Aangepast

Een rechter in de Amerikaanse staat Kentucky heeft een wel erg creatieve straf uitgedeeld. De 18-jarige Austin Whaley riep enkele weken geleden in een volle zaal bingo spelende ouderen heel hard "Bingo!". En ja, het was natuurlijk een valse bingo. Daar staat maar één straf op: een halfjaarverbod op het uitspreken van het woord 'bingo'.

"In een volgepakt theater ga je ook niet 'brand!' roepen als er geen vuur te zien is. Hetzelfde geldt voor een plaats waar mensen bingo aan het spelen zijn. Daar ga je ook niet 'bingo' roepen als het niet zo is", zei de plaatselijke agent die Whaley op heterdaad betrapte.

Volgens de agent ontstond er onrust in de zaal. "Het spel werd stilgelegd, omdat iedereen dacht dat er een winnaar was. Toen dat toch niet het geval bleek, werd de sfeer grimmig." Toen bleek dat er geen winnaar was, hielden de ouderen op met zuchten en begonnen ze te schelden. Vooral de vrouwen in de zaal werden kwaad.

De rechter schaart zich achter de agent. Hij gaf Whaley nog wel de kans om zijn excuses aan te bieden, maar die weigerde dat. Hij vindt dat je alles moet kunnen roepen in een openbaar gebouw. De agent en de rechter vinden van niet. Als Whaley erin slaagt om een half jaar geen 'bingo' te zeggen, valt de aanklacht voor ordeverstoring weg en hoeft hij de boete van 250 dollar niet te betalen.

Hoe ze dat gaan controleren, zei de rechter er niet bij...