VS-steun voor Surinaamse leger

Aangepast

Door correspondent Harmen Boerboom

Het Surinaamse leger krijgt voor een half miljoen Amerikaanse dollars steun van de Verenigde Staten. Het geld zal voornamelijk worden geïnvesteerd in trainingen van onder andere de Militaire Politie.

Afgelopen week werd daarvoor een overeenkomst tussen beide landen getekend. Voor de trainingen komen later dit jaar Amerikaanse militairen naar Suriname. Ook gaan Surinaamse manschappen voor hun opleiding naar de VS.

Minister Lamuré Latour zegt tegen de nieuwssite Starnieuws dat de schenking de goede band tussen de beide landen aantoont. Op het gebied van de drugsbestrijding wordt nauw samengewerkt tussen Suriname en de VS.

Drugsscanner

Eind vorig jaar werd met steun van de VS een moderne drugsscanner in de haven van Paramaribo neergezet. Eerder al steunde de VS de Surinaamse marine voor een bedrag van 400.000 Amerikaanse Dollars.

De Amerikaanse steun is opvallend omdat de relatie tussen Suriname en Nederland ernstig verstoord is sinds Bouterse president is.

Ook Frankrijk onderhoudt op veiligheidsgebied goede contacten met Suriname. Het buurland Frans-Guyana is Frans grondgebied. Parijs hecht aan een goede samenwerking tussen de wederzijdse politie en militairen in de grensstreek en de op de grensrivier de Marowijne.

STER Reclame