Vijf 'dwalingen' sinds 2000

Aangepast

De Hilversumse showbizz-moord zou de zesde rechterlijke dwaling zijn sinds 2000. Bij een justitiële of rechterlijke dwaling wordt iemand op wie geen schuld rust toch veroordeeld. Een overzicht van eerdere rechterlijke dwalingen.

-Puttense moordzaak

Stewardess Christel Ambrosius werd in het huis van haar oma in Putten vermoord. Wil Viets en Herman Du Bois werden voor de moord opgepakt en veroordeeld. Viets en Du Bois hebben 7 jaar vastgezeten. Na herziening van de zaak werden ze vrijgesproken. De werkelijke dader Ronald P. werd in 2008 aangehouden. Hij werd in oktober 2009 veroordeeld tot 15 jaar celstraf. Hij ging tegen deze uitspraak in hoger beroep en werd in november 2011 veroordeeld tot 18 jaar.

-Schiedammer parkmoord

In een park in Schiedam werden in 2000 twee kinderen seksueel misbruikt. Eén van hen werd vermoord. De Vlaardinger Cees Borsboom werd gearresteerd en veroordeeld. Bosboom zat ruim 4 jaar vast totdat een andere man, Wik H. de moord bekende. H. werd veroordeeld tot 18 jaar met dwangverpleging.

-De zaak Lucia de Berk

Lucia de Berk werd in 2003 tot levenslang veroordeeld voor de moord op ernstig zieke kinderen en bejaarden. Ze zou de moorden hebben gepleegd door ze een overdosis medicijnen toe te dienen. Zes jaar later, in 2009, kwam ze vrij nadat deskundigen het bewijs onderuit hadden gehaald. De zaak Lucia de Berk werd heropend en in maart 2010 volgde vrijspraak.

-De zaak Ina Post

Ina Post werd in 1987 na een bekentenis veroordeeld tot 6 jaar cel voor het wurgen van een 89-jarige vrouw. Die straf heeft ze uitgezeten. In 2010 werd Ina Post vrijgesproken van de moord. Volgens het hof was er onvoldoende bewijs.

-De zes van Breda

In de zomer van 1993 werd een 56-jarige vrouw vermoord in de keuken van een Chinees restaurant in Breda. De moord was bijzonder, omdat zes mensen ervoor werden veroordeeld. Allen hebben hun straf uitgezeten; de mannen een celstraf van 10 jaar, de vrouwen moesten tot 2 jaar de cel in voor medeplichtigheid. De zaak zou gebaseerd blijken op valse verklaringen en achtergehouden bewijsmateriaal. De procureur-generaal stuurde een herzieningsverzoek naar de Hoge Raad om de veroordeling van alle zes te herzien. De Hoge Raad heeft nog geen uitspraak gedaan.

STER Reclame