Het energiebeleid van de Europese Unie werkt niet. Dat zegt de topman van Shell Nederland, Dick Benschop. "Ik denk dat je in Europa kunt zeggen dat energie en klimaatbeleid in een crisis verkeert, omdat we steeds meer kolen gebruikt zien worden. Terwijl je juist minder gebruik moet bevorderen", zegt de topman in het Radio 1 Journaal.

Een van de oorzaken van de groei van het gebruik van kolen is de winning van schaliegas in de Verenigde Staten. Daardoor zijn er veel kolen over en die zijn goedkoper dan het schonere gas. Gevolg: de schone gascentrales staan stil en kolencentrales draaien op volle toeren.

Hernieuwbare energie

De lage CO2-prijs wordt ook gezien als stimulans voor kolen. Bedrijven betalen voor rechten om het broeikasgas uit te mogen stoten, maar die emissierechten (zo'n 4 euro per ton) zijn nu te laag, vindt Benschop. De prijs voor uitstoot zou volgens hem moeten liggen op 20 à 30 euro per ton CO2. "Dan gaan we weer van kolen naar gas. En je ziet nu juist het omgekeerde. Dit is niet de toekomst waar we naar toe moeten."

Benschop vindt dat er snel wat moet veranderen, omdat anders de klimaatdoelstellingen over de mondiale temperatuurstijging niet gehaald worden. In Cancún is in 2010 afgesproken dat de temperatuur maximaal 2 graden Celsius mag stijgen. Shell heeft eigen berekeningen gemaakt. Benschop zegt daarover: "je komt eerder tussen de 3 en 4 graden stijging uit".

De Shell-directeur denkt dat er op den duur niet alleen minder kolen, maar ook minder olie verbruikt moeten worden. Het bedrijf wil zich dan gaan richten op duurzamere vormen van energie. "We moeten minder energie verbruiken en hernieuwbare energie stimuleren", aldus de directeur van het oliebedrijf.

STER reclame