Verschillende vliegtuigbouwers zijn een nieuwe lobby begonnen om de opvolger van de F-16 te mogen leveren.

De vervanging van de F-16 is in politiek Den Haag al jaren een heet hangijzer. Als meest kansrijk werd de JSF gezien en Nederland doet ook mee aan de ontwikkelingsfase van dat toestel. Er zijn al twee JSF-testtoestellen gekocht.

In het regeerakkoord staat dat het kabinet eind dit jaar een besluit neemt over de vervanging van de F-16. Het woord "JSF" komt niet in de tekst voor.

Eerlijk en transparant

Concurrenten van JSF-fabrikant Lockheed proberen nu in Den Haag opnieuw een voet tussen de deur te krijgen.

Saab en Boeing hebben zich in de Tweede Kamer gemeld. Saab-topman De la Motte zei dat hij kan voldoen aan de eisen van defensie; hij hoopt op een "eerlijk en transparant proces".

Voor en tegen

De oppositiepartijen SP en D66 hebben het kabinet opgeroepen om serieus te kijken naar alternatieven voor de JSF. Minister Hennis van Defensie zei in de Kamer dat er geen groot vergelijkingsonderzoek komt zoals in 2001 en 2008, maar dat er wel echt goed wordt gekeken naar relevante kandidaten. Het Joint Strike Fighterprogramma kent nog al wat tegenslagen. Ook de jongste testvluchten gaven weinig reden tot optimisme. Diverse vitale onderdelen bleken niet of nauwelijks aan de kwaliteitseisen te voldoen.

STER reclame