NOS NieuwsAangepast

IMF: extra bezuinigingen niet nodig

De extra bezuinigingen van 4,5 miljard euro die het kabinet heeft aangekondigd, zijn niet nodig. Dat zegt het hoofd van de afvaardiging van het Internationaal Monetair Fonds in Nederland, Subir Lall.

De IMF-missie bekeek de afgelopen weken hoe de Nederlandse economie ervoor staat. Volgens Lall moet de focus van het kabinet liggen op de middellange termijn. Om de economie op die termijn op orde te krijgen, zijn de aangekondigde extra bezuinigingen niet nodig. De impact daarvan op de economie is volgens hem niet groot.

"Als je de Brusselse doelen mist door factoren die buiten je macht liggen, is dat niet zo erg. Het belangrijkste is het beleid en de geloofwaardigheid. Daarmee zit het wel goed," zegt Lall.

Extra bezuinigingen

Het kabinet heeft 4,5 miljard euro aan extra bezuinigingen voor volgend jaar aangekondigd. Daarmee moet ons land in 2014 weer binnen de Brusselse begrotingsnormen vallen.

Lall benadrukte verder dat er in Nederland ruimte is voor optimisme omdat de fundamenten van de Nederlandse economie in orde zijn en er veel vertrouwen is van de financiële markten in ons land. Economisch herstel zal volgens hem intreden als de huizenmarkt weer opkrabbelt, maar hij waagt zich niet aan een voorspelling wanneer dat gebeurt.

Net als het Centraal Planbureau rekent het IMF voor volgend jaar op een economische groei van ongeveer 1 procent. Dit jaar zal de economie nog met een half procent krimpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl