NOS NieuwsAangepast

'Onderzoek giftig gas in vliegtuigen'

De vakbond voor cabinepersoneel, VNC, roept staatssecretaris Mansveld op om zo snel mogelijk een wetenschappelijk onderzoek te beginnen naar gevaarlijke gassen aan boord van vliegtuigen.

In de luchtvaart groeit de bezorgdheid over de luchtkwaliteit aan boord van passagiersvliegtuigen. In de afgelopen jaren zijn er internationaal steeds meer gevallen bekend over piloten en stewardessen die ziek raken met vage klachten door vermeende inademing van die gassen.

Kamervragen

Volgens VNC-voorzitter Ton Scherrenberg is het "hoog tijd" dat er duidelijkheid komt rondom giftige gassen aan boord. Onder het Nederlands cabine- en cockpitpersoneel nemen de zorgen toe.

Op eerdere Kamervragen antwoordde de staatssecretaris dat luchtvaartmaatschappijen zelf verantwoordelijk zijn voor een gezonde werkomgeving. De VNC vindt dat grote onzin.

Straalmotoren

De algemene verklaring voor die gassen is een giftige chemische verbinding, het zogenoemde tcp in de motorolie van de straalvliegtuigen. De airconditioning in veruit de meeste passagiersvliegtuigen wordt via de motoren aangestuurd. De theorie is dat als er in het systeem een filtertje niet goed werkt of er een lek in een slang is, de verontreiniging de cockpit en cabine binnen kan komen.

Sommige sterfgevallen worden ermee in verband gebracht maar goed wetenschappelijk bewijs is er niet. In december 2012 overleed een Britse piloot in Nederland nadat hij jarenlang ziek was geweest. Naar eigen zeggen was hij ziek geworden door giftige gassen. Ook zijn er Nederlandse piloten die zeggen dat ze ziek zijn geworden door tcp-vergiftiging.

Tcp

Bekend is dat tcp (tricresylfosfaat) giftig is. Blootstelling kan effect hebben op het zenuwstelsel. In het verleden zijn er verontreinigingsschandalen geweest waarbij mensen aantoonbaar aan deze vergiftiging zijn overleden. In alle gangbare motorolie in de luchtvaart zit tcp.

Bij het modernste toestel ter wereld, de Boeing 787 Dreamliner, wordt de airconditioning al niet meer via de straalmotoren aangestuurd.

Weet u meer? Mail de maker rene.van.der.heijden@nos.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl