NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Paus Franciscus geïnstalleerd

In de Sint-Pieterskerk in Rome is paus Franciscus geïnstalleerd.

De voormalige aartsbisschop van Buenos Aires kreeg het pallium opgelegd, een wollen schouderband die verwijst naar het herderschap. Daarna werd hem de vissersring van Petrus overhandigd, het teken van de pauselijke waardigheid.

De ring is van verguld zilver, eenvoudiger dan de gouden ring van zijn voorganger. Zes kardinalen spraken vervolgens symbolisch hun trouw uit aan de nieuwe paus. Daarna volgde een eucharistieviering, waarbij ook plaats was voor vertegenwoordigers van de oosters-orthodoxe kerk.

In zijn preek, die opviel door zijn duidelijke taalgebruik, pleitte hij voor de bescherming van de zwaksten in de samenleving. Franciscus noemde de ouderen, de armen en "de mensen aan wie wij het laatst denken''. Hij riep op tot bescherming van de schepping en zei dat hij bij de uitvoering van zijn taak vooral dienstbaar wil zijn.

Rondrit

Voorafgaand aan de ceremonie maakte de paus een rondrit over het volgestroomde Sint-Pietersplein in een open pausmobiel. De nieuwe paus was sober gekleed De paus stopte tijdens zijn rit een paar keer en stapte zelfs uit om mensen op het plein te zegenen en te kussen.

Voor het eerst in de kerkgeschiedenis was ook de patriarch van Constantinopel bij de inhuldiging van een paus aanwezig. Patriarch Bartholomeus is het hoofd van de oosters-orthodoxe kerken.

STER reclame