De Tweede Kamerleden Thieme en Ouwehand en senator Koffeman van de Partij voor de Dieren zullen bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander geen eed of belofte afleggen, maar wel in de Nieuwe Kerk aanwezig zijn. Dat is voor zover bekend nooit eerder voorgekomen.

Eerder lieten de SP-Kamerleden Karubulut en Bashir al weten dat zij op 30 april geen eed of belofte willen afleggen, maar zij gaan ook niet naar de plechtigheid. Dat is bij eerdere troonswisselingen ook wel eens gebeurd.

Trouw aan Grondwet

"Wij willen het graag meemaken als Willem-Alexander zijn eed aflegt. Het is belangrijk om daar als parlementariër bij aanwezig te zijn. We willen hem ook van harte feliciteren met het aanvaarden van zijn nieuwe functie", zegt partijleider Thieme tegen de NOS.

Maar de eed hebben de Tweede en Eerste Kamerleden al afgelegd bij de aanvaarding van hun ambt en die hoeft niet herhaald te worden, zegt Thieme. Zij en haar partijgenoten willen niet trouw beloven aan een persoon, terwijl ze dat al aan de grondwet hebben gedaan.

Onschendbaarheid

Koning Willem-Alexander wordt op 30 april beëdigd in een verenigde vergadering van de Eerste en Tweede Kamer in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Het is de bedoeling dat Eerste en Tweede en Kamerleden dan één voor één de eed of de belofte afleggen. Zij zweren of beloven de onschendbaarheid en de rechten van het Koningschap te handhaven.

De PvdD wijst erop dat enkele staatsrechtsgeleerden menen dat het tweemaal afleggen van de eed of de belofte niet grondwettelijk is. Ook wordt getwijfeld of het afleggen van de eed de handelingsvrijheid van Kamerleden niet inperkt.

Parlementsleden moeten onafhankelijk zijn en "zonder last" het volk vertegenwoordigen, zegt Thieme.

'Onderlinge verbondenheid'

Premier Rutte vindt dat de ceremonie in de Nieuwe Kerk vooral de "onderlinge verbondenheid tussen de Koning en de volkeren van het Koninkrijk" tot uiting brengt, zo liet hij vorige week in een brief aan de Tweede Kamer weten.

STER reclame