Italië beschuldigt India van het schenden van het internationaal recht, omdat de Italiaanse ambassadeur het land niet mag verlaten. Volgens Rome is dat een schending van het Verdrag van Wenen inzake diplomatiek verkeer.

Gisteren bepaalde het Indiase Hooggerechtshof dat ambassadeur Daniele Mancini zijn immuniteit heeft verspeeld. Aanleiding is de diplomatieke rel over twee Italiaanse militairen die twee Indiase vissers hebben doodgeschoten.

In eigen land

De militairen bewaakten een olietanker en zagen de vissers aan voor piraten. Na de schietpartij werden de militairen in India vastgezet. Volgens New Delhi gebeurde het incident in Indiase wateren, maar Italië spreekt dat tegen en zegt dat de schietpartij in internationale wateren plaatsvond. Dat zou betekenen dat de Italiaanse militairen in eigen land moeten worden berecht.

Vorige maand mochten de militairen van India het land verlaten om te kunnen stemmen bij de Italiaanse parlementsverkiezingen. Ambassadeur Mancini beloofde dat ze voor hun proces naar India terug zouden keren, maar vorige week liet de Italiaanse regering weten dat de twee niet naar India terugkeren.

'Vertrouwen weg'

New Delhi zegt dat het vertrouwen weg is en daarom mag Mancini het land niet verlaten. De Indiase premier Singh noemt het handelen van Italië "onacceptabel". Op 2 april moet de ambassadeur op een hoorzitting verschijnen.

In een verklaring stelt het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat het nog steeds hoopt op een oplossing "in de geest van de vriendschappelijke betrekkingen die het met India hoopt te handhaven".

STER reclame