NOS NieuwsAangepast

Klijnsma wil pensioenregeling zzp

Staatssecretaris Klijnsma wil dat er een pensioenregeling komt voor zzp'ers. Zelfstandigen zorgen slecht voor hun pensioen en daarom wil ze een collectieve pensioenregeling voor zzp'ers opzetten. Daarnaast wil Klijnsma voorkomen dat zelfstandigen hun pensioen moeten "opeten" als ze in de bijstand komen.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Klijnsma dat zelfstandigen veel minder opzij leggen dan werknemers in vaste dienst. De norm is dat werknemers een pensioen krijgen dat op 70 procent van hun gemiddeld verdiende loon ligt. De overgrote meerderheid van de zzp'ers haalt dat niet. Bijna een kwart spaart voor een pensioen dat nog niet de helft is van wat ze nu gemiddeld verdienen.

Klijnsma denkt dat het sparen voor een pensioen goedkoper kan als zelfstandigen samen een collectieve regeling opzetten. Een speciale werkgroep moet voor de zomer uitzoeken of zo'n gezamenlijke regeling mogelijk is.

Meer sparen

Ook wil Klijnsma de regels voor de bijstand aanpassen. Nu moeten zzp'ers eerst hun vermogen, en dus pensioen, aanspreken voor ze recht hebben op bijstand. Door de regels te veranderen, verwacht Klijnsma dat zelfstandigen meer gaan sparen omdat ze weten dat dat vermogen veilig is als ze in de bijstand komen.

Uit onderzoek blijkt dat een goed pensioen voor veel zzp'ers geen prioriteit is. Investeringen in het eigen bedrijf gaan geregeld boven het opbouwen van pensioen. Werknemers in vaste dienst zijn verplicht te sparen voor hun pensioen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl