Zorgen om dronegebruik politie

Aangepast

De Tweede Kamer wil opheldering van minister Opstelten over de inzet van drones. De politie zou deze onbemande vliegtuigjes steeds vaker inzetten in de strijd tegen criminelen. D66-Kamerlid Schouw heeft de minister gevraagd om uit te leggen waar, wanneer en hoeveel drones er worden gebruikt.

Criminelen

Drones worden meestal in het geheim ingezet om bijvoorbeeld inbrekers op te sporen en vluchtauto's van criminelen te volgen. Ook worden ze gebruikt bij de bestrijding van grote branden, of tijdens grote evenementen. Het zijn oorlogswapens waarmee camera- en warmtebeelden kunnen worden gemaakt.

Schouw maakt zich vooral zorgen over de privacy. Onschuldige mensen worden zonder het te weten vastgelegd door de stille drones die met camera's rondvliegen. Het D66-Kamerlid wil van Opstelten weten wie er precies over de inzet beslist en hoe de gegevens worden opgeslagen. "De inzet moet wettelijk en controleerbaar zijn. Nu weten we niets", zegt hij.

Ook PvdA-Kamerlid Marcouch en SP-Kamerlid Gesthuizen willen snel duidelijkheid van de minister. Ze benadrukken dat ze niet per se tegen de inzet van drones zijn, maar dat de onbemande vliegtuigjes wel onder goede voorwaarden gebruikt dienen te worden.

STER Reclame