Nieuwe rijksmonumenten bekend

Aangepast

Minister Bussemaker van Cultuur heeft 89 nieuwe rijksmonumenten voorgedragen. Het zijn bouwwerken uit de periode 1959-1965, de tijd van de wederopbouw.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft de selectie gemaakt. De bouwwerken (.pdf) zijn toonbeelden van architectuur en stedenbouw uit de tweede helft van de wederopbouwperiode. De voorzitter van de Raad van Cultuur, Joop Daalmeijer, heeft de lijst in ontvangst genomen.

Voordracht

Gemeenten, de erfgoedwereld en andere experts konden bouwwerken voordragen voor de selectie. Ze zijn gekozen binnen een aantal thema┬┤s, zoals economie, verzuiling en de verzorgingsstaat. Er is gekeken naar verschillende stromingen in de architectuur en ook naar groenaanleg, afwerking en materiaalgebruik.

Op de lijst staan huizen, flats, kantoorgebouwen, scholen en kerken, maar ook openbare gebouwen, begraafplaatsen, tuinen, een watertoren, een visafslag, een tankstation en een fontein. De bouwwerken staan door het hele land.

Bekende architecten die op de lijst voorkomen zijn onder anderen Dudok, Rietveld, Oud, Van Eyck en Quist.

Tuinen van Mien Ruys

Opvallende monumenten zijn het gebouw van Radio Nederland Wereldomroep in Hilversum, het Evoluon in Eindhoven, de Doelen in Rotterdam, de ANWB in Den Haag en de KNVB in Zeist. Ook de Zeelandbrug staat op de lijst, evenals een deel van de tuinen van Mien Ruys in Dedemsvaart.

Tussen het einde van de Tweede Wereldoorlog en het midden van de jaren 60 is erg veel gebouwd. Door de geselecteerde bouwwerken aan te wijzen als rijksmonument blijft deze periode ook in de toekomst zichtbaar. In 2007 zijn 101 rijksmonumenten aangewezen uit de eerste helft van de wederopbouwperiode, 1940-1958.

STER Reclame