Het aantal inbraken is het afgelopen jaar fors gestegen. Het ministerie van Justitie komt pas deze week met cijfers over 2012, maar bronnen bij de politie bevestigen dat er sprake is van een landelijke trend. Onder meer in de regio's Oost, Midden en de regio Rotterdam gaat het om een flinke stijging.

De inbraakcijfers van de regio Rotterdam zijn al in handen van de NOS. Sinds 2009 stijgt daar het aantal inbraken, van 7502 in dat jaar tot 9099 vorig jaar. Vooral de laatste maanden van het afgelopen jaar is een behoorlijke toename te zien. In december werd er in de regio Rotterdam ruim 1100 keer ingebroken. Dat is 36 keer per dag.

Aanpak

De politieleiding is geschrokken van de cijfers en gaat er alles aan doen om het aantal terug te dringen. Daarbij wordt dezelfde methode als bij de aanpak van overvallen gebruikt. Vorig jaar was er een grote overvallengolf in Rotterdam.

Door een speciaal team vrij te maken en de overvallers op alle mogelijke manieren na te jagen, is het aantal overvallen met de helft teruggedrongen. Korpschef Frank Paauw van de politie eenheid Rotterdam verwacht op dezelfde manier ook het aantal inbraken flink terug te kunnen dringen.

De korpschef ziet drie verschillende soorten inbrekers: groepen die vooral op het platteland toeslaan en snel weer weg zijn, gelegenheidsinbrekers die in hun eigen wijk inbraken plegen, en oude professionele inbrekers die alleen op rooftocht gaan.

Vliegtuigjes

In Nederland wordt slechts 12 procent van de inbraken opgelost.

In veel steden en dorpen richten bewoners buurtwachten op om te patrouilleren. Onder meer in Breda, Almere, Ridderkerk en Rotterdam zijn buurtwachten actief. De politie in Almere en in Harlingen heeft de afgelopen tijd hulp gekregen van Defensie. Met onbemande vliegtuigjes is geprobeerd inbrekers op te sporen.

STER reclame