In zijn eindrapport over het kindermisbruik in de Rooms-Katholieke Kerk heeft Wim Deetman bisschop Ad van Luyn ontzien. Dat schrijft NRC Handelsblad op basis van eigen onderzoek.

Bisschop Van Luyn was de opdrachtgever van het onderzoek van Deetman. Hij was destijds voorzitter van de bisschoppenconferentie. Belastende feiten over hem worden in het rapport niet vermeld, stelt NRC. Andere negatieve informatie is slechts omfloerst weergegeven.

Doofpot

De bisschop lag al voor het onderzoek van Deetman onder vuur. Hij zou als bisschop van Rotterdam misbruikslachtoffers in de kou hebben laten staan. Ook zou hij affaires in de doofpot hebben gestopt.

Van Luyn zei drie jaar geleden dat hij nooit heeft ontkend dat hij van misbruik op de hoogte was. Hij wist al in de jaren zeventig van enkele concrete gevallen in de orde van de Salesianen van Don Bosco. Hij zei toen dat hij maatregelen heeft genomen, maar welke dat zijn is niet bekend.

Wiertz

Volgens NRC is ook bisschop Wiertz in het rapport gespaard. In de krant zegt Peter Nissen, hoogleraar spiritualiteitsstudies aan de Radboud Universiteit Nijmegen dat hij vaststelt dat de zittende bisschoppen zijn ontzien, terwijl gepensioneerde bisschoppen een heel andere behandeling kregen.

STER reclame