'Kim De Gelder toerekeningsvatbaar'

Aangepast op

Door correspondent Joris van Poppel

De verdachte in de Belgische crèchemoorden, Kim De Gelder, is toerekeningsvatbaar. Dat zeggen de gerechtspsychiaters die hem hebben onderzocht. Ze kwamen vanmorgen aan het woord in het proces tegen De Gelder in Gent.

De Gelder staat terecht voor vier moorden en 25 pogingen tot moord in de crèche Fabeltjesland in Dendermonde vier jaar geleden.

'Niet schizofreen'

De Gelder heeft de moorden bekend. De cruciale vraag is hoe zijn geestelijke toestand was op het moment van de feiten. Volgens zijn advocaat was en is zijn cliënt ontoerekeningsvatbaar.

De gerechtspsychiaters bestrijden dat. Ze onderzochten De Gelder 26 keer. Ze concluderen dat De Gelder een persoonlijkheidsstoornis heeft, maar dat hij zijn daden wel kon controleren. "Hij wist wat hij deed en deed wat hij wou", zegt een van de psychiaters.

Volgens de onderzoekers is De Gelder niet schizofreen en heeft hij een gemiddeld IQ. Het is volgens hen niet aannemelijk dat De Gelder handelde in opdracht van stemmen in zijn hoofd, zoals hij zelf heeft beweerd. Wel is hij gevaarlijk voor zichzelf en voor de maatschappij, aldus de onderzoekers.

Moeilijk

De jury beslist eind volgende week over de schuld en toerekeningsvatbaarheid van De Gelder. Als hij ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard, moet hij naar een psychiatrische instelling. Als de jury hem toerekeningsvatbaar acht, wacht hem een lange gevangenisstraf.

De psychiaters gaven wel toe dat het moeilijk is om De Gelder goed te beoordelen. Ze verwezen naar Nederland, waar betere mogelijkheden zijn om het gedrag van verdachten te bestuderen, bijvoorbeeld in het Pieter Baan Centrum. Ook kent het Nederlandse recht verschillende gradaties van ontoerekeningsvatbaarheid. In België is een verdachte toerekeningsvatbaar of niet.