Rutte steunt Cyprus met tegenzin

time icon Aangepast

Premier Rutte heeft gezegd dat Cyprus te zeer vervlochten is met de Europese Unie om het land niet te redden, maar dat dat gebeurt met terughoudendheid en irritatie. Rutte sprak na de tweedaagse Europese top in Brussel. Later vanavond buigt de eurogroep onder leiding van minister Dijsselbloem zich over een steunoperatie voor Cyprus.

'Gevaarlijk'

Het economisch belang van Cyprus in de eurozone is minimaal, zei Rutte, maar de financiƫle sector is wel sterk verweven met de eurozone en met Griekenland. Om die reden kan Europa Cyprus volgens de premier niet laten vallen, en het zou gevaarlijk zijn om dat wel te doen. De tegenzin van de operatie zit ook in het feit dat er mogelijk zwart Russisch geld op Cypriotische banken staat die gered moeten worden, zei Rutte verder.

'Grote problemen'

De banken op Cyprus zijn door de Griekse schuldencrisis in grote problemen gekomen. Cyprus heeft zo'n 17 miljard euro nodig en kijkt daarvoor zowel naar Europa en het IMF als naar Rusland. De EU en het IMF lijken bereid om met 10 miljard euro over de brug te komen. De Cypriotische minister van Financiƫn reist maandag naar Moskou om te vragen om een lening van 7 miljard euro.

STER Reclame