Werkstraf voor liegende wethouder

Aangepast op

Een oud-wethouder van de gemeente Gemert-Bakel is veroordeeld tot 120 uur werkstraf en vier maanden voorwaardelijke celstraf. De rechtbank acht hem schuldig aan valsheid in geschrifte.

Harrie Verkampen (CDA) was in 2009 wethouder toen hij een ambtenaar een brief liet schrijven waarin ten onrechte stond dat de gemeente een bouwvergunning had verleend aan een champignonkwekerij. Hij wilde de betrokken ondernemers aan een subsidie helpen.

Volgens de rechtbank in Den Bosch heeft Verkampen de integriteit van het openbaar bestuur in diskrediet gebracht. Als verzachtende omstandigheid geldt dat hij niet uit was op persoonlijk gewin en geen tegenprestaties vroeg aan de ondernemers.

Voorkomen

Verkampen krijgt een voorwaardelijke straf opgelegd om te voorkomen dat hij opnieuw in de fout gaat. Hij is weliswaar geen wethouder meer, maar nog wel fractievoorzitter van het CDA in de gemeenteraad van de Brabantse gemeente.

De rechtbank sprak de ambtenaar die de brief schreef vrij. Ze kon volgens de rechter niet weten dat er leugens in stonden.