Polderaars nemen de tijd

Aangepast op

Onder grote belangstelling is vanochtend het sociaal overleg in Den Haag officieel van start gegaan. Zoals verwacht stonden de onderhandelaars na ruim een uur weer buiten. Ze hebben alleen de agenda vastgesteld.

Na afloop zeiden vakbonden en werkgevers dat er bij het sociaal overleg geen taboes zijn en dat alles bespreekbaar is.

Tijdsdruk

Ze weigeren zich door de politiek onder tijdsdruk te laten zetten. Minister Asscher van Sociale Zaken wil dat er met het oog op de begroting voor volgend jaar voor 1 april een akkoord is, maar de sociale partners zijn daar niet van onder de indruk. "Na maart komt april, en na april komt mei", zei FNV-voorzitter Heerts daarover.

Vooraf zei de FNV afspraken te willen maken over de positie van uitzendwerkers en andere flexwerkers en over het creƫren van volwaardige banen met onder meer pensioenopbouw, werkzekerheid en doorbetaling bij ziekte. Ook wil de FNV af van de afspraken in het regeerakkoord over de verkorting van de WW.

Arbeidsmarkt

Na afloop van het overleg vanochtend zeiden Heerts en werkgeversvoorzitter Wientjes dat de werkgelegenheid en het herstel van de economie bovenaan de agenda staan.

De afgelopen dagen heeft Heerts gepraat met fractievoorzitters van de oppositie in de Tweede Kamer. Het kabinet wil een alomvattend akkoord waarbij zowel de sociale partners als een aantal oppositiepartijen betrokken worden. Het kabinet heeft de steun van een deel van de oppositie nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer.

Vicepremier Asscher zei na afloop van de ministerraad dat het kabinet er zeer aan hecht om afspraken te maken met de sociale partners. Maar "gezien de gevoeligheid van het proces" wilde hij er inhoudelijk niets over zeggen.