De archieven van de Kroatische stad Dubrovnik staan bekend om de waardevolle manuscripten die er worden bewaard.

Eén middeleeuws boek trekt momenteel veel aandacht. Daarin heeft een promovendus namelijk iets bijzonders aangetroffen. Het boek dateert uit 1445 en bevat brieven van kooplui die in die tijd handel dreven in Kroatië en Kosovo.

Pootje

Promovendus Emir Filipovic was bezig met zijn promotie-onderzoek, toen hij op een tweetal pagina's enkele afdrukken zag van een katachtig pootje. Hij maakte er een foto van en ging over tot de orde van de dag.

Hij had er niet op gerekend dat zijn vondst via de sociale media een eigen leven zou gaan leiden.

De Kroatische journalist Mario Juric vertelt dat de foto al snel een hype werd op internet.

Eenmaal verspreid op netwerken als Reddit, Instagram en Facebook gingen ook de traditionele buitenlandse media over de kattenpootjes berichten.

Ontroerd

De journalist zocht contact met de promovendus die de foto had gemaakt.

"Ik heb Emir gesproken en hij was ontroerd door de vele positieve reacties die hij uit de hele wereld heeft gekregen."

Zoran Perovic van het Staatsarchief in Dubrovnik benadrukt dat het om een heel belangrijk werk gaat. "Net zo belangrijk als de andere duizenden boeken die in het instituut worden bewaard. Zonder dit soort werken zouden we niets over onszelf weten," legt hij uit.

Zo weten we bijvoorbeeld dat mensen in de 15e eeuw met name katten hielden om de muizen te verjagen. En niet zonder reden, want voor het ongedierte waren manuscripten een smakelijk hapje.

Verprutst

Over het kostbare werk dat zo achteloos door een kat lijkt te zijn verprutst heeft Zoran Perovic van het archiefinstituut in Dubrovnik een simpele theorie:

"Waarschijnlijk is de schrijver opgestaan en is hij een eindje gaan lopen en heeft hij het boek open laten liggen. Toen is de kat over het boek gewandeld. De inkt was nog vers waardoor de pootjes afdrukken achterlieten."

Nuchter voegt hij daaraan toe: "Zoiets was niet ongebruikelijk in die tijd, net zoals dat nu niet ongewoon zou zijn."

STER reclame