Franciscus begint met gebed

Aangepast

Franciscus is zijn eerste dag als paus begonnen met een gebed aan Maria. Vanmorgen vroeg verliet hij het Vaticaan om te gaan bidden in de Santa Maria Maggiore in Rome, de oudste kerk gewijd aan de moeder van Jezus.

"We kregen 10 minuten van tevoren een waarschuwing", zegt priester Melo van de kerk, die met de nieuwe paus bad voor het Madonna-icoon Salus Populi Romani, Beschermer van het Romeinse volk. "Hij sprak vriendelijk met ons, als een vader."

Bij het bezoek aan de basiliek werd Franciscus begeleid door Georg Gänswein, die ook Benedictus diende als privésecretaris. Als leider van de pauselijke huishouding zal hij ook Franciscus bijstaan.

Benedictus XVI

Franciscus zei gisteren na zijn uitverkiezing dat hij vandaag ook een bezoek wil brengen aan zijn voorganger, Benedictus XVI. Die verblijft momenteel in het pauselijk buitenverblijf in Castel Gondolfo. Of hij tijd heeft om de reis te maken, is nog niet duidelijk.

Aan het eind van de middag draagt de nieuwe paus de mis op. Dat gebeurt in de Sixtijnse Kapel, in aanwezigheid van de kardinalen die hem gisteren kozen als paus.

Angelus

Het eerstvolgende publieke optreden van de paus is waarschijnlijk zondag, als hij het angelus bidt op het Sint-Pietersplein. Daar worden vele duizenden gelovigen verwacht. Mogelijk zal hij dan eerst de mis opdragen in de Sint-Pieter, zei Vaticaan-woordvoerder Lombardi.

Franciscus zal op dinsdag 19 maart officieel worden geïnstalleerd als paus. Normaal gesproken gebeurt dat op een zondag, maar deze datum werd gepast geacht omdat het de feestdag van Sint-Jozef is, de naamheilige van Joseph Ratzinger, de vorige paus.

Bij de mis zullen veel internationale hoogwaardigheidsbekleders aanwezig zijn. Zo heeft de Argentijnse president Kirchner al gezegd haar landgenoot te zullen opzoeken.

STER Reclame