De Argentijn Jorge Mario Bergoglio is de nieuwe paus. Dat maakte kardinaal-protodiaken Jean-Louis Tauran bekend na het uitspreken van het habemus papam (we hebben een paus). Hij heeft de naam Franciscus aangenomen. De nieuwe paus verscheen onder luid gejuich op het balkon om de menigte op het Sint-Pietersplein toe te spreken.

Hij begroette de gelovigen in het Italiaans met 'buonasera'. Daarna bad hij met hen het Onze Vader. Na het gebed zei paus Franciscus onder meer dat de kerk opnieuw moet evangeliseren. Daarna kreeg hij de pauselijke stola omgehangen en sprak hij de zegen uit, niet alleen over de katholieken, maar aan alle mensen van goede wil.

Franciscus bedankte de emeritus-paus voor zijn werk voor de kerk en vroeg de mensen op het plein om voor hem te bidden.

Jezuïet

Bergoglio (76) is de eerste jezuïet die tot paus is gekozen. Ook is hij de eerste niet-Europese paus in 1272 jaar en de eerste paus van het Amerikaanse continent. De laatste niet-Europese paus was Gregorius III uit Syrië. Bergoglio was kardinaal van Buenos Aires.

Voor het begin van het conclaaf dinsdag werden de Braziliaan Odilo Scherer en de Italiaan Angelo Scola gezien als de grootste kanshebbers.

Franciscus

Vaticaan-deskundige Andrea Vreede zei dat met de keuze voor Bergoglio de hervormingsgezinden hun zin hebben gekregen en een revolutie heeft plaatsgevonden. Ze verwacht eenvoud, boetedoening en vriendschap van de nieuwe paus.

De naam van de nieuwe paus is een verwijzing naar Franciscus van Assisi (ca. 1181 - 1226), zijn voorbeeld. St. Fransiscus predikte het armoede-ideaal en trok evangeliserend rond.

Witte rook

Even na 19.00 uur verscheen er witte rook uit de schoorsteen van de Sixtijnse Kapel en luidden de klokken van de Sint-Pietersbasiliek. De Zwitserse Garde stelde zich voor de komst van de nieuwe paus op voor het balkon, waarna de pauselijke hymne werd gespeeld.

Bergoglio volgt Benedictus XVI op die vorige maand het ambt neerlegde omdat hij de kracht niet meer had om de Rooms-Katholieke Kerk te leiden. Kardinaal Joseph Ratzinger werd in 2005 na vier stemrondes gekozen en trad op 28 februari van dit jaar terug als paus.

STER reclame