De kardinalen in de Sixtijnse Kapel hebben een nieuwe paus gekozen. Om 19.05 uur kwam er witte rook uit de schoorsteen van de kapel. Dat is het teken dat tweederde van de 115 kardinalen zich achter een kandidaat heeft geschaard.

Onder de tienduizenden wachtenden op het plein ging gejuich op toen de witte rook uit de kapel kwam na de vijfde stemronde. Daarna luidden de klokken van de Sint Pietersbasiliek.

Het is nog niet bekend wie de nieuwe paus is en welke naam hij aanneemt. Dat wordt naar verwachting binnen een uur bekendgemaakt door kardinaal-protodiaken Tauran. Die spreekt dan ook de woorden habemus papam (we hebben een paus) uit.

Acht jaar geleden

De kardinalen zijn er verrassend snel uitgekomen. Het conclaaf over de opvolging van Benedictus XVI begon gisteren, dertien dagen na het aftreden van paus Benedictus. De Italiaan Scola en de Braziliaan Scherer werden vooraf gezien als de meest kansrijke kandidaten.

Na zijn uitverkiezing gaat de nieuwe paus naar het Kamertje van de Tranen. Daar ligt witte kleding klaar voor de nieuwe paus

Vervolgens gaan de kardinalen in processie naar het balkon toe zodat de wachtenden de nieuwe paus kunnen toejuichen. Acht jaar geleden zat er zo'n half uur tussen de witte rook en het verschijnen van Benedictus XVI op het bordes.

STER reclame