NOS NieuwsAangepast

Malle Babbe heette Barbara

Malle Babbe, bekend van het schilderij van Frans Hals en de hit van Rob de Nijs, bestond echt. Ze heette Barbara Claes, ontdekte Floris Mulder van Museum Het Dolhuys in Haarlem.

In documenten in het Noord-Hollands Archief ontdekte hij dat Malle Babbe verstandelijk gehandicapt was en waarschijnlijk leed aan cretinisme. Cretinisme is een erfelijke aandoening aan de schildklier waardoor je in groei achterblijft en ook je verstandelijke vermogens zich niet veel verder ontwikkelen.

In die tijd werd je dan al snel als gek gezien. Dat blijkt ook uit de naam die ze kreeg. Malle Babbe is een verbastering van Malle Barber oftewel gekke Barbara.

Onaangepast

Vanwege haar onaangepaste gedrag werd ze in 1646 opgepakt en in een Haarlems 'werkhuis' voor verstandelijk beperkte mensen geplaatst. Ook Pieter Hals, de zoon van de bekende schilder, heeft daar een tijd gezeten.

Toch is het volgens Mulder niet waarschijnlijk dat Hals haar daar ontmoette. Hij zou zijn zoon weinig bezocht hebben. Het schilderij, waarop ze is vereeuwigd als oudere lachende vrouw, is volgens Hals-kenners ook zo'n 10 jaar eerder geschilderd.

Onzedelijk

In de jaren 70 scoorde Rob de Nijs een grote hit met Malle Babbe. De tekst werd geschreven door Lennaert Nijgh. "Lekker stuk, malle meid, lekker dier van plezier", zingt hij en zet haar daarmee neer als een prostituee. Maar daarvoor heeft Mulder geen bewijzen gevonden. "Wel kan het zo zijn dat ze misschien af en toe raar gedrag vertoonde en daarbij bijvoorbeeld haar rokken optilde. Dat werd destijds als zeer onzedelijk beschouwd."

Malle Babbe zat 15 jaar in het werkhuis. Ze stierf er in 1663. Het is niet bekend hoe oud ze is geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl