Door correspondent Joris van Poppel

In België heeft een monument voor de slachtoffers van het busongeluk in Zwitserland verontwaardiging veroorzaakt. De namen van de buschauffeurs die ook omkwamen, zijn geschrapt.

Morgen is het een jaar geleden dat een Belgische bus met schoolkinderen verongelukte in een tunnel bij Sierre. Daarbij kwamen 22 schoolkinderen en 6 volwassenen om het leven.

Op de gedenkplaat die in Zwitserland is geplaatst, blijken de namen van de twee buschauffeurs geschrapt. Volgens de organisator van de skireis gebeurde dat op verzoek van een aantal ouders van overleden kinderen. Die vinden dat de chauffeurs niet bij het reisgezelschap hoorden.

Hartfalen

De weduwe van de chauffeur die de bus bestuurde, reageert verontwaardigd. "Alweer een frontale aanval op de chauffeurs, die zich niet kunnen verdedigen", zegt ze. "Het is een wansmakelijke, respectloze en belachelijke daad." Volgens de reisorganisatie was het niet de bedoeling iemand te kwetsen.

De oorzaak van het ongeval is nog steeds onduidelijk. Sommige ouders suggereren dat de chauffeur zelfmoord wilde plegen, maar volgens het Openbaar Ministerie in Zwitserland zijn daar geen bewijzen voor. De rechter wacht nog op een onderzoek naar eventueel hartfalen van de buschauffeur.

Deze week worden de overleden kinderen herdacht op hun scholen in Heverlee en Lommel. In Heverlee wordt morgenmiddag een monument onthuld. In Lommel is donderdagavond een herdenking. De meeste dodelijke slachtoffers kwamen van de school in Lommel.

STER reclame