1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Timmermans blijft bij Israël-label

Minister Timmermans blijft erbij dat op producten uit de Israëlische nederzettingen niet langer het label "uit Israël" mag staan. Vorige week zei hij dat consumenten het recht hebben om te weten waar producten vandaan komen. "En als op producten uit de nederzettingen staat dat ze uit Israël komen, klopt dat gewoon niet".

SGP, ChristenUnie en PVV in de Kamer namen in felle bewoordingen afstand van de uitspraken van de minister. De SGP sprak van "Israël-bashing, die de vrede niet dichterbij brengt", de PVV vindt het een dolkstoot in de rug van Israël en de ChristenUnie noemde het een klap in het gezicht.

Boycot

Timmermans benadrukte in de Kamer dat de Europese ministers hier vorig jaar mei een principe-besluit over hebben genomen en dat de landen dat zelf moeten uitwerken. Volgens hem is er geen sprake van een boycot, maar gaat het om eerlijke voorlichting.

Op een vraag van regeringspartij VVD of het ook mogelijk is om géén etiketten aan te brengen en de kwestie over te laten aan de markt, zei Timmermans dat hij met consumenten en producenten wil overleggen over de precieze invoering van de Europese regels. Maar "op een product mag niet staan dat het uit Israël komt, als dat niet zo is".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl