NOS SportAangepast

Honkballers in halve finales WBC

De Nederlandse honkballers hebben de halve finales van de World Baseball Classic bereikt door in een zinderend duel Cuba met 7-6 te verslaan.

Met de zege herstelde de ploeg van coach Hensley Meulens zich knap van de 4-16 afstraffing van een dag eerder tegen Japan.

Het leek er tegen Cuba, waarvan eerder in het toernooi overtuigend met 6-2 gewonnen was, in de eerste innings op dat het een echt pitchersduel zou worden. Maar dat pakte heel anders uit. Vanaf de derde inning vielen de honkslagen over en weer als rijpe appelen, waardoor het duel tot het eind alle kanten op kon.

Oranje opende met onder meer een ferme tik van Randolph Oduber die leidde tot een 2-0 voorsprong. Cuba antwoordde een inning later al, met een homerun van Jose Abreu als hoogtepunt. Aanvallend spel en het razendsnel stelen van honken bracht Nederland weer aan de leiding: 4-2.

Homerun Simmons

Cuba, 25-voudig wereldkampioen, wist ook die achterstand snel te repareren en leek in de achtste inning met twee hits op het werpen van reliever Leon Boyd op een beslissende voorsprong te komen: 6-4.

Nu liep Nederland voor het eerst in de wedstrijd achter de feiten aan. Maar de ploeg sloeg knap terug, letterlijk: Andrelton Simmons joeg de bal in de gelijkmakende beurt de tribune in en nam Kalian Sams mee over de thuisplaat.

Loek van Mil redde zich in de negende inning uit een netelige situatie (het eerste en derde honk bezet, met één man uit), waarna Oranje het in de laatste slagbeurt afmaakte. Na honkslagen van Curt Smith en Xander Bogaerts maakte Andruw Jones op een tik van Sams het winnende punt.

Dinsdag tegen Japan

Oranje speelt dinsdag nog een keer tegen Japan, de winnaar van de eerste twee edities van de WBC, om te bepalen welk land als nummer één van de tweede ronde naar San Francisco gaat. Nederland strandde in 2006 in de groepsfase en vloog er in 2009 in de tweede ronde uit.

De halve finales in de Amerikaanse stad zijn 17 en 18 maart, de finale is op woensdag 20 maart om 01.00 uur Nederlandse tijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl