NOS Nieuws Politiek Aangepast

PvdA en SP steunen antirookwebsite

De PvdA noemt de website tabaknee.nl die twee longartsen hebben geopend "een goed initiatief". PvdA-Kamerlid Hilkens zegt niet in te zien waarom niet bekend zou mogen zijn wie er gelieerd is aan de tabaksindustrie.

"De tabaksindustrie verkoopt gedateerde onzin en het gaat om de volksgezondheid. We moeten ons druk maken om de gezondheid van jongeren en roken is altijd slecht. Als het zo is dat mensen meewerken met de tabaksindustrie, dan is het goed om dat te weten", aldus Hilkens.

Schippers

Eerder vandaag openden twee longartsen op internet de aanval op de tabaksindustrie. Op de website tabaknee.nl staan de namen van leidinggevenden, bestuurders en lobbyisten en wordt hun betrokkenheid bij de sector uitgelegd. Ook minister Schippers krijgt ervan langs. Ze wordt omschreven als "minister van Tabakswerkgevers".

Volgens Kamerlid Hilkes is het belangrijk om tegengeluid te geven aan de volgens haar invloedrijke tabakslobby: "We gaan er met volle moed tegenaan". Hilkens benadrukt wel dat de informatie die op de website verschijnt, moet kloppen.

Krokodillentranen

Ook SP-Kamerlid Van Gerven is enthousiast over het initiatief van de longartsen. Hij vindt "er niks mis mee" dat publiekelijk bekend wordt wie de tabakslobbyisten zijn "die achter de schermen het preventieve beleid aan het dwarsbomen zijn" en dat dit "in kaart wordt gebracht". Hij noemt de klachten over de website "een beetje krokodillentranen".

Aantijgingen

Minister Schippers neemt afstand van het initiatief. Ze noemt het "kwalijke aantijgingen die nergens op gebaseerd zijn".

Schippers ontkent dat ze aan de leiband zou lopen van de tabaksindustrie en zegt dat er sprake is van "totale onzin". "Als je zoiets doet, moet je het kunnen hard maken en bewijzen aandragen, anders moet je het niet noemen", vindt ze.

STER reclame