Mediation voor geweld RK-vrouwen

time icon Aangepast

De commissie-Deetman wil dat de Rooms-Katholieke Kerk bemiddelaars inschakelt voor vrouwen die als kind door rooms-katholieke geestelijken zijn mishandeld of misbruikt. De bemiddelaars moeten deze vrouwen helpen bij de verwerking van hun verdriet en bij het krijgen van financiƫle genoegdoening.

De Rooms-Katholieke Kerk had Deetman gevraagd om een bruikbare definitie van "excessief geweld" vast te stellen, die gebruikt kan worden bij de beoordeling van aanvragen voor genoegdoening. Dit is niet gelukt. Daarom beveelt Deetman nu het inschakelen van professionele mediators aan, die tussen de kerk en slachtoffers kunnen bemiddelen.

Het advies staat in het tweede rapport van de commissie-Deetman. Die onderzocht nu het seksueel misbruik van meisjes in de katholieke kerk, en het structureel gebruik van fysiek en psychisch geweld tegen meisjes.

Tienduizenden

De commissie heeft niet precies vast kunnen stellen hoeveel meisjes in de periode 1945 en 2010 slachtoffer werden van seksueel misbruik door katholieke geestelijken. Mogelijk zijn het er tienduizenden.

Voor het onderzoek zijn 150 gevallen van seksueel misbruik en fysiek of psychisch geweld onderzocht.

In 40 procent van de gevallen ging het om "ernstig" seksueel misbruik. De daders waren bijna altijd priesters, paters en andere mannelijke geestelijken.

Seksueel misbruik vond vooral plaats bij de meisjes thuis (40 procent) en binnen de parochie (30 procent). In de helft van de gevallen ging dit gepaard met fysiek of psychisch geweld.

Verjaard

Geweld tegen meisjes zonder seksueel misbruik vond vooral in instellingen plaats. De daders waren dan vrouwelijke religieuzen als onderwijzeressen, verpleegsters en verzorgsters.

Vervolging van de daders is niet meer mogelijk. De gevallen die de commissie onder ogen kreeg, zijn al verjaard.

Schadevergoeding

Voor het krijgen van erkenning en financiƫle genoegdoening voor de slachtoffers is strafrechtelijke vervolging van de daders niet nodig. Om hiervoor in aanmerking te komen, is het voldoende als een slachtoffer zijn klacht aannemelijk kan maken.

De commissie-Deetman deed eerder onderzoek naar seksueel misbruik van minderjarige jongens en meisjes in de Rooms-Katholieke Kerk. De resultaten werden in 2011 gepubliceerd.

STER Reclame